De Gezondheidsblogger

De Europese Unie is voor vrede en welvaart van alle mensen

Een goed functionerende rechtsstaat is namelijk de eerste voorwaarde om een barre fascistische  winter te bestrijden

Het is mijn inziens een unicum dat D66 Samira Rafaëla op Europees niveau debatteert over de gevolgen van de Toeslagenaffaire in Nederland. Ik pleit ervoor vaker dit soort debatten te plannen, omdat dit bijdraagt aan de nieuwe bestuurscultuur en Europa dichter bij de mensen brengt.

De groep slachtoffers van de toeslagaffaire bestaat uit onder andere hardwerkende middenklassers met een etnisch vinkje, die door discriminatoire algoritme onterecht van fraude beschuldigd werden. Hierbij kregen ze geen kans om in bezwaar- of beroep te gaan en hun naam te zuiveren. De gevolgen waren desastreus. De bedragen die werden teruggevorderd waren zo hoog dat mensen diep in de schulden terecht kwamen.  

De link met Europa is dat de non-discriminatie artikelen van de Europese Unie rechtsbronnen waar particulieren rechtstreeks een beroep op kunnen doen. Politici zoals Rafaëla erkennen hiermee de slachtoffers van de toeslagaffaire. Zij neemt daarmee politieke verantwoordelijkheid.

Blijf de door de toeslagaffaire beschadigde mensen ondersteunen:

Sommige mensen zullen zeggen: dit is de vuile was buiten hangen in een groot verband? Ja, uiteraard, sommige politici zullen dit niet leuk vinden. De toeslagenwet is toch politiek afgehandeld? De betrokken politici die zijn weliswaar afgetreden en hebben excuses gemaakt, maar de mensen die het aangaat ervaren nog steeds de gevolgen. Deze gevolgen van de toeslagenaffaire zijn nog onvoldoende afgehandeld, erkend en of verwerkt en vriend Mark Rutte zit nog steeds op dezelfde plek.

Wat mij betreft zouden politici zich vaker kwetsbaarder moeten opstellen, want deze houding geeft onze politici eerder een sterkere positie dan een zwakkere.  We kunnen nu beter met ons vingertje naar andere landen wijzen, landen waarbij de rechtsstaat ook onder druk staat.

Europa in de media

https://www.ad.nl/politiek/europarlement-walgt-van-toeslagenaffaire-schandvlek-in-de-geschiedenis-van-de-rechtsstaat~ab375069/?referrer=http%3A%2F%2Flocalhost%3A44117%2F

Sommige mensen zullen zeggen: Waarom is dit uitzonderlijke debat een meerwaarde voor Nederland, er wordt toch niets wezenlijk mee gedaan?

In de eerste plaats is een thema dat de Europese Unie direct in het mainstream Nederlandse nieuws brengt. Nu zien alle Nederlanders dat Europa meekijkt met onze rechtsstatelijke problemen en de Europese politiek daarmee een duidelijke rol pakt in de media.

Het werk van de Europese Unie en de parlementariërs dienen vaker op de Nederlandse voorpagina’s komen. Met een goede duiding waar Europa wel en niet over gaat. Europa gaat over onze democratische rechtsstaat, het gaat over non-discriminatie én na 70 jaar steeds meer over onze directe vrede en welvaart. Ik hoop dat de Nederlandse politici harder gaan lopen om de slachtoffers van de toeslagaffaire nog beter bij te staan en te laten begeleiden bij de opgelopen schade, maar ook de onderliggend “fouten” in de wetgeving te repareren.

Aanpak sociale- economische crisis?

Sommige mensen zullen zeggen: De Nederlandse en Europese politici hebben wel wat anders aan hun hoofd.

Jazeker, we hebben meerdere sociale crises die met elkaar verweven zijn.  

  1. De onvrede is onder andere in Nederland ontstaan door het gebrek aan aandacht voor uitvoering van beleid en de genoemde  Dit gebrek aan de menselijke maat ondermijnde de rechtstaat: falende rechtsbescherming, falende uitvoering door bureaucratie bij overheid en de toeslagen, het gebrek aan maatwerk in o.a. de Participatiewet, schulden die kunnen oplopen zonder oplossingsmogelijkheid. Het is meer dan terecht dat de nationale regelgeving, die onderliggend is aan het wantrouwen jegens de overheid, voortvarend moet worden aangepakt.
  2. Daarnaast hebben klimaatproblematiek en de hoge gasrekening. Europa is meer dan ooit verenigd in de aanpak van de mondiale problemen. De energietoeslag is een item om de vrede en het welvaartsdoel van de Europese Unie onder de aandacht te houden. Deze klimaatcrisis treft een grote groep mensen in de middenklasse direct in de portemonnee.
  3. De democratische rechtsbeginselen en met name de anti-discriminatie beginselen zijn het fundament onder de Europese Unie. De EU is opgericht als oplossing tegen het fascisme en voor ieders welvaart. Het benoemen van het welvaartsdoel van de Europese Unie geeft aan dat Europa er is voor de vrede en welvaart van mensen. Dit verhaal is mijn inziens een weerwoord tegen het rechtse populisme.  We laten zien dat nationale en Europese overheid zich inzet om mensen sociaal en economisch door deze barre winter heen te slepen. Een goed functionerende rechtsstaat is namelijk de eerste voorwaarde om een barre fascistische  winter te bestrijden.  

Geluk uit een flesje

Een van de meest gebruikte therapieën in de Ayurveda is Abyanga.  Abyanga betekent oliemassage en oliemassages hebben veel goede gezondheidseffecten op het lichaam. Een massage voert gifstoffen af en zorgt voor meer energie en weerstand. Daarnaast heeft een massage geeft lichamelijke en mentale rust en bevordert daarmee de slaap.

In de Ayurveda geldt een regel dat je niets op je huid mag smeren wat je niet kan eten. In de Ayurveda wordt daarom alleen met zuivere olies gewerkt. Sesamolie wordt het meest gebruikt omdat het de eigenschap heeft diep door te kunnen dringen in de huid en daarmee een voedende en geneeskrachtige werking heeft.

Wie eenmaal gewend is aan een massage wil het liefst elke dag een massage. Nou dat kan natuurlijk. Eén van de therapieën in de Ayurveda is het starten van de dag met een  korte massage met sesamolie. Het dagelijkse ritueel bestaat uit jezelf en je kind in te smeren met sesamolie. Geeft de olie 5 a 10 minuten de tijd om in te trekken en neem daarna een warme douche. Deze korte (zelf)massage is één van de belangrijkste en fijnste onderdelen van de dagelijkse gezondheidsroutines in de Ayurveda.

Ten slotte is het geven of ontvangen van een massage is heel rustgevend en versterkt het de vertrouwensband tussen kinderen, ouders of partners. Massage is een liefdevolle aanraking en versterkt de hormonen die bijdragen aan het welbevinden en geluksgevoel van mensen.

Massage tips voor kinderen

Mijn interesse voor massage en Oosterse geneeskunst is begonnen toen ik graag op een andere manier wilde kijken naar wat de oorzaak was van het autisme van mijn kind. Hoe kon bijdrage aan het verbeteren van zijn algehele gezondheid. Ieder kind is anders, maar massage is een hele leuke manier om samen met je kind uit te vinden wat ze fijn vinden. Hier is een tip die bij alle kinderen kan werken als ze moeite hebben met een verandering van de activiteit.
1. Je legt je ene hand op het hart en de andere hand op de rug van je kind.
2. Wacht tot je kind bewust is geworden van je activiteit.
3. Wrijf rustig over zijn hart tot hij kalmer wordt.
4. Vertel hem dan wat de volgende activiteit is en vraag of bekijk of hij hulp nodig heeft.
5. Als hij zelf nog niet start met de nieuwe activiteit, begeleid hem dan (fysiek) zachtjes in de richting van de nieuwe activiteit.

Mijn ervaring is dat het steeds herhalen van precies dezelfde acties in stressvolle situaties gunstig werkt bij alle kinderen.

Effecten van massage op kinderen met autisme?

Boek recensie

Qi Gong foto

  “Qi Gong massage for your child with autism”

Een aantal maanden geleden heb ik op de Bol Com pagina het Engelstalige boek “Qi Gong massage for your child with autism” gekocht. Geweldig dacht ik, nu ga ik deze massagetechnieken toepassen op mijn autistische zoon.

Het boekje is heel eenvoudig geschreven en is erg praktisch van opzet. Ik weet niet of het alle symptomen van autisme opheft, maar wat mij deze en alle andere massagetechnieken  gebracht heeft, is gewoon beginnen en genieten van wat er gebeurt. Mijn kind vindt het prettig en ervaart meer rust en dan is er al heel veel gewonnen. Bedenk wel dat het wekken van te veel specifieke verwachtingen, juist contraproductief kan werken. Continue reading “Effecten van massage op kinderen met autisme?”

Spraakmakend

dav

Update van Peter’s spraakontwikkeling

Op dit moment ontwikkelt de spraak van Peter zich steeds beter. Eindelijk na 12 jaar zit er schot in de ontwikkeling van onze autistische zoon. De eerste zinnen waren heerlijk om te horen. Ik wil snoep, ik wil I-pad, ik wil friet of ik wil kip. Hij zegt de zinnen uit zichzelf en geeft steeds vaker antwoord op eenvoudige vragen. Continue reading “Spraakmakend”

Stomme autist!

WP_20150513_15_07_21_Pro

Stomme autist!

We hebben gebarentaal voor doven, braille voor blinden. Autisten hebben een andersoortig probleem. Ze denken op een andere manier en snappen soms niets of weinig van ons soort mensen. Daarom is communicatie erg lastig voor sommige autisten. Onze zoon is autist en kan liedjes zingen en woordjes van plaatjes benoemen. Zijn probleem is dat hij heel veel begrijpt, maar niet zelf kan aangeven wat hij  wil. Enerzijds omdat er lange tijd geen aangepast communicatieplan was, anderzijds omdat de kennis ontbrak wat hij echt nodig had. Hieronder het verhaal van onze zoektocht naar een compleet communicatiesysteem voor onze niet sprekende autistische zoon. Continue reading “Stomme autist!”

Een Interview met Harm Puite, sociaal ondernemer

blog-inloophuis-_czaarpeterstraat-51_street-corner_1760x400Interview Harm Puite

 

Interview met Harm Puite, een sociaal ondernemer werkzaam als begeleider van het inloophuis in de Czaar Peter buurt.

  1. Waarom ben jij gemotiveerd om juist dit project te begeleiden?

Harm: Ik ben via mijn voormalige werkgever in de welzijnssector in contact gekomen met diverse samenwerkingspartners. De Stichting Oecumenische Kerk- en Buurtwerk Amsterdam Oost was daar één van. Via mijn opdracht in 2011 om de Wmo loketten op te zetten werd ik gevraagd om spreker te zijn bij een van hun bijeenkomsten. Het contact bleef bestaan en enige tijd later werd besloten dat de inloophuizen werden afgebouwd. De bestuurders en betaalde begeleiders gingen met pensioen. Dit leek een goede aanleiding om te stoppen met dit Inloophuis want mede door de ontkerkelijking was er minder geld beschikbaar voor het inloophuis. Uiteindelijk sloten 4 van de zeven Inloophuizen in Amsterdam.

Op dat moment heb ik gevraagd of ik het inloophuis dan zelf verder kon begeleiden. De gemeente en de Stichting zouden dan, met een veel beperkter inzet van middelen, de exploitatie en begeleiding rond krijgen . Continue reading “Een Interview met Harm Puite, sociaal ondernemer”

Hoe je door de bomen het bos niet meer ziet en daarom dik wordt

voeding fruit vrij
Het is bekend dat de grote multinationals in de foodsector ons in een ongezonde leefstijl proberen te dwingen. Suiker, zout en kunstmatige smaakversterkers komen in bijna alle A merken voor. Het is moeilijk iets te vinden wat onbewerkt is en geen toegevoegde suiker bevat.

e-nummers
Natuurwinkel-freaks, waar ik tot op zekere hoogte ook toe behoor, zijn tegen de e-nummers aan het vechten om een zo gezond mogelijke maaltijd op tafel te zetten. Continue reading “Hoe je door de bomen het bos niet meer ziet en daarom dik wordt”