Effecten van massage op kinderen met autisme?

Boek recensie

Qi Gong foto

  “Qi Gong massage for your child with autism”

Een aantal maanden geleden heb ik op de Bol Com pagina het Engelstalige boek “Qi Gong massage for your child with autism” gekocht. Geweldig dacht ik, nu ga ik deze massagetechnieken toepassen op mijn autistische zoon.

Het boekje is heel eenvoudig geschreven en is erg praktisch van opzet. Ik weet niet of het alle symptomen van autisme opheft, maar wat mij deze en alle andere massagetechnieken  gebracht heeft, is gewoon beginnen en genieten van wat er gebeurt. Mijn kind vindt het prettig en ervaart meer rust en dan is er al heel veel gewonnen. Bedenk wel dat het wekken van te veel specifieke verwachtingen, juist contraproductief kan werken.

Het boek belooft een grote verbetering van de symptomen van kinderen met autisme, mits deze technieken 5 maanden lang elke dag worden uitgevoerd. Het boek is voor kinderen die nog geen 6 jaar zijn of ouder. 5 maanden lang elke dag masseren is een hele opgave voor ouders die waarschijnlijk al genoeg opvoedingstaken te doen hebben.

Ik ken al enkele jaren een groot aantal massagetechnieken en de “marma”  drukpunten uit de Ayurvedische massage. Mijn ervaring met de Ayurvedische drukpunten massage is dat ik en onze zoon zich daar heel goed bij voelen. Onze zoon biedt mij nu zelf al zijn vingers en tenen aan mij aan voor een lekkere handen- en voetenmassage. Ook wordt hij heel rustig van de Ayurvedische handen- en voetenmassage als hij boos of verdrietig is.

Nu blijkt uit andere literatuur of massages, dat de Ayurvedische drukpunten grotendeels overeenkomen met de Chinese drukpunten. Op zich zijn er ook verschillen, maar er zijn vooral verschillen in de behandeltechniek. De aan mij geleerde Ayurvedische vinger- en teen massagetechniek bestaat uit het zachtjes draaien en daarna oprekken van de vingerkootjes. Hier wordt onze zoon rustig van.

De Chinese techniek is net iets anders, nl. het gelijktijdig strijken en trekken aan de beide vingerzijdes. Hier wordt onze zoon niet zo zeer rustig van, maar juist veel  alerter. Deze vingermassage techniek heeft volgens het Qi Gong boek het doel de spraak van kinderen te verbeteren. Ik kan niets beloven, maar ik ervaar dat kleine verschillen in techniek al een andere uitwerking hebben. Het hebben van de juiste alertheid is een van de voorwaarden voor het leren van nieuwe dingen. Onze zoon heeft als grootste symptoom van het autisme dat hij een te lage of juiste te hoge alertheid heeft en daardoor heel moeilijk nieuwe informatie opneemt.  Het meest communicatief is onze zoon als hij lekker in zijn vel zit en een normale alertheid heeft.

Ik ga verder aan de slag met mijn zoon en zal in de toekomst verder bloggen over mijn massage-ervaringen met mijn kind met autisme.

In mijn volgende blogs ga ik dieper in op massagetechnieken die gericht zijn op specifieke symptomen voor kinderen met autisme, maar waar gewone kinderen ook wel eens last van kunnen hebben. Denk maar eens aan drukke kinderen,  boze kinderen of kinderen met allerlei spijsverteringsklachten.