WAT IS AYURVEDA

Ayurveda
Ayurvedische kennis, is specifiek gericht zijn op iemands persoonlijke gezondheidssituatie. De Ayurvedische voedingsleer is een perfecte aanvulling omdat deze uitgaat van iemands individuele gezondheidssituatie, alleen dan kun je zorgen voor je eigen goede herstel.

Hoe werkt Ayurveda?
Ayurveda is een oude Indiase  geneeskunst die er op gericht is in ‘balans’ te blijven. Als je in balans bent, word je niet gauw ziek en mocht je ziek worden dan is balans makkelijker en sneller terug te vinden.

Om je optimale balans, of basisconstitutie, te leren kennen en in kaart te brengen waar disbalans is, maken we gebruik van testen. Er zijn goede vragenlijsten beschikbaar waaruit naar voren komt welk ‘type’ je bent.
Middels tong- en polsdiagnose ga ik dieper op je type in.

vata-pitta--kapha

3 typen in de Ayurveda: Vata, Pitta en Kapha
De ene persoon is wat meer een ‘Pitta’ type en de andere wat meer ‘Vata’ of ‘Kapha’.
Echter alle mensen hebben alle drie de types in zich in verschillende combinaties en verhouding. Door de hoeveelheid aan combinaties kun je stellen dat geen enkele mens hetzelfde is en iedereen heeft dus een specifieke benadering nodig om disbalans op te heffen. Het gaat er om dat alle aspecten van je menszijn goed in balans zijn en door jezelf te kennen het ook leert behouden.

Alle drie de types hebben een groot aantal tegengestelde aspecten in zich: zoals licht en zwaar, groot en klein, zacht en grof, scherp en zacht, vloeibaar en vast, droog en nat, dun haar en dik haar etcetera.

Het betreft aspecten die je kan toepassen op de uiterlijkheden, maar ook innerlijke kwaliteiten. De Ayurveda beschrijft de mensen via het gebruik van metaforen. Zo bestaan de ‘Pitta’ kwaliteiten uit Vuur en Water. Vuur is nodig voor het verwerken of verbranden van eten, maar ook van gevoelens en ervaringen. Vuur in de vorm van passie is nodig om resultaten te bereiken, en om andere mensen verbaal te overtuigen. Water is nodig om niet oververhit te raken en de scherpe kantjes van de Pitta persoonlijkheid in balans te houden.

De Ayurvedische geneeskunst gaat uit van drie soorten therapieën:

  • ten eerste gaan we de afvalstoffen verwijderen. Deze onverteerbare afvalstoffen zijn de belangrijkste ziekmakers. Ook onverwerkte gedachten en ervaringen kunnen een ziektebron worden.
  • ten tweede gaan we de onbalans opheffen
  • ten derde kunnen we ons best doen om in balans te blijven. Hierbij is het aanpassen van de leefstijl aan het seizoen een belangrijk uitgangspunt.

Enkele ‘Ayurvedische’ huismiddeltjes kennen we al. In de winter hebben veel mensen last van verkoudheden en griep. Bij koud weer eten en drinken we graag verwarmende kruiden zoals kaneel, gember en kruidnagels. Zo blijven we beter in balans.
In de zomer eten we geen warme gerechten met kruidnagels, maar frisse salades en koele dranken.
Echter ieder type heeft zijn of haar eigen behoefte aan bepaald voedsel om in balans te zijn afhankelijk van het type dat overheerst in je systeem.