Spraakmakend

dav

Update van Peter’s spraakontwikkeling

Op dit moment ontwikkelt de spraak van Peter zich steeds beter. Eindelijk na 12 jaar zit er schot in de ontwikkeling van onze autistische zoon. De eerste zinnen waren heerlijk om te horen. Ik wil snoep, ik wil I-pad, ik wil friet of ik wil kip. Hij zegt de zinnen uit zichzelf en geeft steeds vaker antwoord op eenvoudige vragen. Peter kan zich nu heel communicatief opstellen en de opdrachten komen steeds beter “binnen”. Hij leert zichzelf helemaal aankleden en hij heeft ook al afgewassen op de dagbesteding.
Een “Nee” blijft moeilijk te accepteren. Zoals vandaag bij het springkussen, waar het veel te vol en te druk voor Peter was. Uiteindelijk werd de teleurstelling gekeerd door een muntje in de draaimolen te doen en het volgende doel te benoemen.

De spraakverbetering is begonnen door o.a. het toepassen van de PECS methode. Peter leerde met deze plaatjes, hoe communicatie werkt. Je vraagt via het uitkiezen van de picto’s wat je wilt hebben. Pindakaas of chocopasta? Met het aanbieden van  keuze-mogelijkheden ging er een wereld open en namen zijn woede-uitbarstingen af.

Motivatie en zelf vragen stellen
Vandaag een hele mooie vraag gekregen van Peter. Peter wilde weten “Hoe” het Waxine lichtje uit elkaar gehaald moest worden. Dit lukte niet omdat één van de lichtjes vast gesmolten was in het bakje. Eigenlijk is de “hoe-vraag” een mijlpaal en is in overeenstemming met de methode van Pivotal Respons Treatment. Hierbij wordt het kind geleerd dat als je zelf een vraag te stelt in de Wie, Wat, Waar, Wanneer of Hoe vorm, het antwoord komt als de “beloning”. Peter wordt dan gemotiveerd om de wereld buiten zich zelf verkennen.