Geluk uit een flesje

Een van de meest gebruikte therapieën in de Ayurveda is Abyanga.  Abyanga betekent oliemassage en oliemassages hebben veel goede gezondheidseffecten op het lichaam. Een massage voert gifstoffen af en zorgt voor meer energie en weerstand. Daarnaast heeft een massage geeft lichamelijke en mentale rust en bevordert daarmee de slaap.

In de Ayurveda geldt een regel dat je niets op je huid mag smeren wat je niet kan eten. In de Ayurveda wordt daarom alleen met zuivere olies gewerkt. Sesamolie wordt het meest gebruikt omdat het de eigenschap heeft diep door te kunnen dringen in de huid en daarmee een voedende en geneeskrachtige werking heeft.

Wie eenmaal gewend is aan een massage wil het liefst elke dag een massage. Nou dat kan natuurlijk. Eén van de therapieën in de Ayurveda is het starten van de dag met een  korte massage met sesamolie. Het dagelijkse ritueel bestaat uit jezelf en je kind in te smeren met sesamolie. Geeft de olie 5 a 10 minuten de tijd om in te trekken en neem daarna een warme douche. Deze korte (zelf)massage is één van de belangrijkste en fijnste onderdelen van de dagelijkse gezondheidsroutines in de Ayurveda.

Ten slotte is het geven of ontvangen van een massage is heel rustgevend en versterkt het de vertrouwensband tussen kinderen, ouders of partners. Massage is een liefdevolle aanraking en versterkt de hormonen die bijdragen aan het welbevinden en geluksgevoel van mensen.